Balog Zoltán Dr. Kenneth H. Cooper-rel tárgyalt

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hivatalában fogadta Dr. Kenneth H. Coopert, a világhírű Cooper Intézet alapítóját, a Cooper teszt megalkotóját 2014. szeptember 16-án. Az egyeztetésen részt vett Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke is.

 Balog Zoltán sportért és oktatásért is felelős miniszter tájékoztatást adott arról, hogy a Kormány kiemelt feladatának tekinti a gyermekek egészséges mentális, szellemi és fizikai fejlődésének elősegítését, ezért a 2012/2013-as tanévtől – felmenő rendszerben az 1., 5. és 9. évfolyamoktól kezdődően, 2015 szeptemberétől pedig minden évfolyamon – bevezette a mindennapos testnevelést, valamint köznevelési infrastruktúra-fejlesztési programot indított. A tárcavezető kiemelte, hogy a Kormány szándéka szerint az idei tanévtől egységesen, minden nappali rendszerű iskolai oktatási intézményben felmérik és értékelik a tanulók fittségi állapotát.

 Dr. Kenneth H. Cooper elmondta, hogy a sport, a mozgás a betegségek megelőzésének egyik legfontosabb eszköze, nem más, mint tudományos kutatásokkal is alátámasztott „gyógymód”. Felhívta továbbá a figyelmet a gyerekkori elhízás, cukorbetegség veszélyeire is és hangsúlyozta, hogy a sportolásra leginkább a gyermekek fogékonyak. Kifejtette, hogy a rendszeres sport pozitív hatást gyakorol a gyermekek tanulmányi eredményeire, valamint segítségével az iskolai hiányzások száma is minimalizálható.

A Magyar Diáksport Szövetség szervezésében 2014. szeptember 16-18-ig Budapest ad otthont a HIPE 2014 Nemzetközi konferencia a minőségi testnevelésről elnevezésű rendezvénynek, melyen a texasi Cooper Intézet alapítója, a Cooper teszt (12 perces állóképességi futás) megalkotója, Dr. Kenneth H. Cooper is részt vesz.

 Budapest, 2014. szeptember 16.