Balog Zoltán átadta a Lukács Móric-díjakat

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a mai napon átadta a Lukács Móric-díjakat, amely azoknak a magánszemélyeknek és civil szervezeteknek adományozható, akik közösségszervező tevékenységükkel kiemelkedőt alkottak, munkájukkal az adományozás kultúrájának fejlődését segítették elő. Az elismerést idén Lovas Józsefné, óvónő és bábjáték oktató, Dr. Mess Béláné Dr. Mezey Klára, a Pécsi Székesegyházi Plébánia Caritas csoport vezetője és a székesfehérvári Echo Innovációs Műhely vehette át.

Balog Zoltán az elismerések átadásán emlékeztetett: Lukács Móric, a díj névadója, a 19. század második felében élő író és közéleti ember volt, aki a saját vagyonából áldozott a köz javára és egyike volt azoknak a politikusoknak, aki az elsők között ismerte fel a civil szervezetek fontosságát a társadalomban.

A tárca vezetője kiemelte: azok, akik példát mutatnak a tevékenységükkel, követendő utat jelölnek ki. A díjazottak hiteles és elkötelezett emberek, akik személyiségükkel azt üzenik a közösségnek, hogy lehet mások nehézségein segíteni. Hatásukra a környezetük tagjai újra tudnak hinni a közösségben, a megtartó közösség erejében, a közösségi élményekben – tette hozzá.

Balog  Zoltán hangsúlyozta: Magyarország jövője azon is múlik, hogy sikerül-e újra az erős közösségek nemzetévé válnunk, mert azok megtartó ereje nélkül nem létezhet a jövő Magyarországa. A polgárok saját világa, az önszerveződés, az erős közösségek mindannyiunk fontos szövetségesei, ezért szükség van olyan példamutató emberekre, mint az idei díjazottak – mondta.

A rendezvényen részt vett és a miniszterrel a díjakat átadta Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Lovas Józsefné több évtizede óvónőként, bábjáték oktatóként és református egyházi tisztségviselőként a leghátrányosabb helyzetűek felkarolása érdekében végzett példaértékű közösségteremtő munkát Magyarországon és a külhoni magyarság körében. Felkarolta a határon túli magyar óvodák támogatását és bábos szaktanfolyamokat indított óvodapedagógusoknak, hitoktatóknak Magyarországon, Erdélyben és Kárpátalján.

Dr. Mess Béláné Dr. Mezey Klára a Caritas csoport vezetőjeként végez önkéntes munkát a Pécsi Székesegyházi Plébánián. A Caritas csoport tagjai rászoruló családokat és idős embereket segítenek, elhagyott betegeket látogatnak, hajléktalanoknak nyújtanak segítséget és általános iskolai gyermekeknek tartanak délutáni foglalkozásokat.

Az Echo Innovációs Műhely olyan közhasznú szervezet, amely elkötelezett közösségszervező és magas színvonalú szakmai tevékenységet folytat a székesfehérvári civil szervezetek feladatainak hatékony ellátása érdekében. A szervezet általános és specifikus fejlesztési koncepciók, stratégiai tervek kidolgozásával, kutatási programokkal, képzési projektekkel, célzott szolgáltatásokkal, projektgenerálással, szervezetfejlesztéssel segíti elő a helyi közösségek életét, a civil társadalom és a nyilvánosság fejlesztését.

Budapest, 2014. szeptember 16.