Világháborús centenárium – Balog Zoltán: Mérhetetlen és mérhető a vezetők felelőssége az emberek sorsát befolyásoló döntésekben

Az első világháború több mint félmillió magyar áldozatának, hősi halottainak, az összesen csaknem húszmilliós emberhalálnak az az üzenete, hogy az országok vezetőinek mérhetetlen és mérhető felelőssége van, amikor az emberek sorsát befolyásoló döntést hoznak – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az I. világháború 100. évfordulója alkalmából július 30-án megtartott északkelet-olaszországi megemlékezésen.

Balog Zoltán a Doberdo del Lago községhez közeli visintini Magyar Kápolnánál elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy a veszteség akkor nem marad pusztán veszteség, ha megértik annak üzenetét. A Kelet-Ukrajnában folyó harcokra utalva megjegyezte: ki gondolta volna akkoriban, hogy a százéves évfordulón Európában újra magyar katonákat visznek a frontra. „Vajon lesz-e ma Európa, az európai országok vezetőinek elég felelőssége, bölcsessége és bátorsága olyan döntéseket hozni, amelyek megmentik az emberi életeket” – kérdezte. Leszögezte: „senkinek nincs joga mások bőrét a vásárra vinni”. A továbbiakban egyebek között elmondta, hogy az évfordulón azokra a hősökre, azokra a katonákra emlékeznek, akik a halál árnyékában sem vesztették el hitüket és hazaszeretetüket. „Az ő történetüket hagyja örökül a (visintini) Magyar Kápolna” – tette hozzá.

A tárcavezető szólt arról, hogy a világháborúban Olaszország szövetséges volt, majd ellenfél, és ma a két ország együtt ápolja az akkori áldozatok emlékét. Hangsúlyozta: „A múlt közössé lett a közös jelenben, de a közös múlt ismerete nélkül nem lehet közösen emlékezni”.   A miniszter szerint az első világháború száz évvel ezelőtti kitörésének évfordulóján van esély a múlt század háborúi által szétdarabolt Európa szellemi és kulturális újraeszmélésére. Arra, hogy újból és tartósan összekapcsolják azt, ami 1914-ben széttörött.

MTI-EMMI