További egyeztetések a szociális ágazatban dolgozókkal

Mindkét fél úgy látja, hogy tisztázó megbeszélésekre van szükség a minisztérium és a szociális ágazatban dolgozók szakszervezetei között, ezért folytatódnak a tárgyalások, amelynek részeként Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán hivatalában várja az érdekvédőket, hogy egyeztessenek a szociális életpálya bevezetésének részleteiről.

A Kormány elkötelezett a szociális életpálya bevezetése mellett, ennek első lépéseként január óta bérpótlékot juttat az ágazatban dolgozók számára, illetve közel egy éve folyamatos tárgyalásokat folytat az ágazati szakszervezetekkel.

A szociális ágazatban dolgozók elismerése és az életpálya megalkotása rendkívül fontos, stratégiai jelentőségű a szociális terület számára. Lényeges, hogy érezhetően magasabb szinten megbecsüljék a szakembereket, akik kitartanak, elkötelezettek, és óriási tapasztalati tőkét hordoznak a szociális pályán. Az életpálya-modell célja az ágazatban dolgozók számára kiegyensúlyozott, kiszámítható, és a minőséget elismerő rendszer létrehozása.

A kormány tavaly decemberi döntésének köszönhetően a szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti dolgozók idén januártól bérpótlékot kapnak. Ez 5-11 százalékos béremelést jelent, amely 73 ezer szakdolgozót és körülbelül 20 ezer technikai munkatársat érint, akiknek januártól havi 6-17 ezer forinttal emelkedett a fizetése.

Budapest, 2014. október 6.