Ökumenikus megemlékezésen hetven évvel a roma holokauszt, öt évvel a kislétai gyilkosság után

Hűséges Istenünk!

Köszönjük, hogy imádkozhatunk Hozzád! Köszönjük, hogy létezik a nyelv, és az a forma, melyben nem kell, és nem szabad diplomatikusnak lennünk. Köszönjük, hogy létezik az érintkezési mód veled és egymással, ahol nem kell politikailag mérlegelni, kisandítani a hallgatóságra, várható reakciókat beszámítani. Hanem mondhatjuk a lényeget. Mondhatjuk azt, ami az életünk lényegéből jön, lehet az a szánkon, ami a szívünkön.

Most fájdalom és gyász van a szívünkben. Fájdalom, mert újra és újra gyilkos indulatok ébrednek ebben a világban. Ember támad emberre. Magyar támad magyarra, magyar támad cigányra. Megszületik a másik elutasítása, s az elutasításból megsemmisítés lesz. Pedig Te egy vérből, egy földből teremtettél bennünket, mindannyiunkban a Te lelked, a Te szellemed lakik. És mégis, újra és újra vannak gyilkosok, és vannak áldozatok. Gyászoljuk az áldozatokat. S közben erőt kérünk tőled mindarra, amire a gyász kötelez. Erőt kérünk az itt maradottak vigasztalására és segítésére. Erőt kérünk a tettesek és indulataik néven nevezésére, jelenjelen meg ezek az indulatok bárhol, bármikor, bárkinek a szavaiban és tetteiben. Erőt kérünk, hogy tudjunk azokhoz szólni, azokat megszólítani, tanítani, nevelni, akik ma még nem értik, hogy nem lehet egyesek bűnéért egy népet, népcsoportot kollektívan felelőssé tenni, mert ha erre az útra lépünk, zsákutcába jutunk. Elzárjuk a kiutat a nyomorból, a mélységből felfelé. Bölcsességre van szükségünk, hogy az áldozatok ne maradjanak pusztán áldozatok, hanem felfedezzék magukban az erőt, kezükbe vegyék sorsukat, urai legyenek saját életüknek. Tedd, hogy akinek a dolga a segítség, az segítsen. Tedd, hogy akinek a dolga a tettesek néven nevezése, az igazságosan vádoljon. Tedd, hogy akinek meg kell bocsátani, meg tudjon bocsátani. Tedd, hogy akinek szeretni kell, az tudjon szeretni.

Fiadért kérünk, aki meghalt, mert szeretett. Feltámadt, mert szeretett.

Amen

(Ökumenikus megemlékezésen hetven évvel a roma holokauszt, öt évvel a kislétai gyilkosság után a Sant’Egidio Közösséggel a Jézus Szíve templomban, 2014. augusztus 3-án.)