Ma van az Önkéntesek világnapja – Sikeresen zárul az EMMI önkéntességet népszerűsítő kampánya

December 5-éig, az Önkéntesek világnapjáig tart az Emberi Erőforrások Minisztériuma által november 24-én elindított önkéntes munkát népszerűsítő kampány. A tárca minisztere és államtitkárai – akik közül többen rendszeresen végeznek önkéntes tevékenységet – a kampány idején az ország több településén hívták fel a figyelmet az önkéntes tevékenység sokszínűségére és az önkéntességet segítő civil szervezetekre. Tették ezt úgy, hogy nem csupán beszéltek róla, hanem ők maguk is bekapcsolódtak ebbe: ebédet osztottak, tűzifát szállítottak segítségre szoruló családoknak, korrepetáltak diákokat, idősekkel beszélgettek, megajándékozták a gyermekotthon lakóit, együtt játszottak a szeretetotthon fiataljaival – néhány példát kiemelve a tevékenységek közül. A kampány jelmondata a következő: „Nem elég egy gondolat, szükséges az akarat is, amelyet tettek követnek: vállalj Te is önkéntes munkát!”

Balog Zoltán indította el november 24-én az EMMI kampányát azzal, hogy egy budapesti idősek otthonában csatlakozott az önkéntesekhez és beszélgetett az ott élőkkel. Az idősökkel való törődésre kívánta felhívni a figyelmet.

Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az értelmi fogyatékos lakókat segítő önkéntesség népszerűsítése mellett kampányolt, ezért egy fogyatékosokat gondozó miskolci református szeretetotthonba látogatott el.

Czunyiné dr. Bertalan Judit önkéntes munkát végző cukrász tanulókkal egy gyermekotthon középsúlyos értelmi fogyatékos lakói részére készített és adott át süteményeket. Az államtitkár azért választotta a közös mézeskalácssütést a tatabányai Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközép- és Szakiskola diákjaival, mert ők valamennyien sokat tettek korábban is a környezetükért, segítettek gyermekeknek, családoknak, időseknek. Tevékenységével a fiatalok közösségi szolgálatának jelentőségét kívánta hangsúlyozni.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által szervezett Teajáratba kapcsolódott be az EMMI parlamenti államtitkára november 27-én. Rétvári Bence az esti órákban nehéz helyzetben élő embereknek osztott meleg teát és szendvicset az Etele téren. Olyan szervezetek mellett kampányolt, amelyek egész télen segítik a hajléktalanokat.

Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a Szemem fénye alapítvány adventi jótékonysági vásárán segített az adománygyűjtésben, tevékenységével a súlyosan beteg gyerekeket és családjaikat segítő szervezetekben vállalható önkéntes tevékenységre hívta fel a figyelmet.

Dr. Zombor Gábor államtitkár, mint a korábbi években, ezúttal is a kecskeméti nehéz helyzetben élő családok számára osztott ebédet az advent alkalmából szervezett városi rendezvényen. Tevékenységével azon szervezetek mellett kampányolt, amelyek segítik a rossz körülmények között élők mindennapjait.

Dr. Lengyel Györgyi számára anyaként és háziasszonyként is az esztendő egyik legszebb időszaka az adventi készülődés. Munkatársaival együtt sütött mézeskalácsot, bízva abban, hogy olyan emberek asztalára is édesség kerülhet az ünnepeken, akiknek erre nem lenne lehetősége, ráirányítva a figyelmet a segítségre szorulók számára karácsony környékén nyújtható odafigyelésre és önkéntes munkára.

Tűzifát osztott a Katolikus Karitász munkatársaival együtt Soltész Miklós Csepelen. Emellett egy kályhát, s a későbbiekben élelmet is kap az a család, amelyet felkeresett az államtitkár a Katolikus Karitász tagjaival ezen a napon. Az államtitkár az egyházi szervezeteken keresztül eljuttatható adományokra, valamint arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy a vállalkozók egy kis odafigyelésének és jótékonykodásának köszönhetően számos ember életét tudják megkönnyíteni.

Dr. Simicskó István fiatalokkal, olimpikonokkal és a Sportért Felelős Államtitkárság munkatársaival közösen szépítette meg a gyermekotthon falait. Az államtitkár azért vállalta ezt az önkéntes munkát, mert úgy látja, ha ezt a környezetet közös munkával szebbé, színesebbé változtatják, akkor ez pozitívan hat a gyermekek közérzetére, vidámabbá válhatnak ettől. Az olimpikonok közül az önkéntes tevékenységhez csatlakozott Nébald György, Fábián László, Nagy Tímea, Kovács Koko István, kampányolva azon szervezetek mellett, amelyek a gyermekotthonok környezetét javítják, lakóinak életét teszik változatosabbá, érdekesebbé.

Czibere Károly általános iskolás gyermekeket korrepetált matematikából. Az államtitkár anno matematika-fizika szakos tanárnak készült, így megfelelő ismeretekkel felvértezve tudott segíteni a gyerekeknek. Önkéntes munkájával olyan szervezetek mellett kampányolt, amelyek segítik a más nemzetből érkező fiatalok tanulását, társadalomba történő beilleszkedését.

A két budapesti egyetemi campus mellett felépülő uszoda tereprendezési munkálataiban vett részt Palkovics László. A „Fokozatváltás a felsőoktatásban” címmel elkészült felsőoktatás-fejlesztési koncepció is kitér az egyetemek, főiskolák sportéletének megújítására. A felsőoktatásért felelős államtitkár az önkéntes tevékenységével azokra a szervezetekre hívta fel a figyelmet, amelyek fontosnak tartják és segítik ezeknek az intézményeknek a sportéletét.

Pro Domo:

A kampányról egy összefoglaló videó is készült, amely már elérhető a www.facebook.com/balogzoltanpol oldalon.

Emellett fotók is letölthetőek a https://www.wetransfer.com/downloads/7037439408143e0436d026588822f34520141205093444/5ecaa70f929e9e6e3a4b7fb27d93794b20141205093444/2c8d8c címről.

A miniszter és az államtitkárok önkéntes tevékenységéről készített videók az alábbi linkeken érhetők el:

Balog Zoltán:

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/onkentesseget-nepszerusito-kampanyt-indit-az-emmi

Novák Katalin:

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/csalad-es-ifjusagugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/novak-katalin-miskolcon-hivta-fel-a-figyelmet-az-onkentessegre

Czunyiné dr. Bertalan Judit:

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/kozneveleseert-felelos-allamtitkarsag/hirek/mezeskalacsot-keszitettek-az-onkentes-kampany-resztvevoi-tatabanyan

Rétvári Bence:

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/parlamenti-allamtitkarsag/hirek/retvari-bence-teat-es-szendvicset-osztott-nehez-helyzetben-elo-embereknek

Dr. Hoppál Péter:

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/kulturaert-felelos-allamtitkarsag/hirek/alapitvanyi-adomanygyujtesben-segitett-a-kulturaert-felelos-allamtitkar

dr. Zombor Gábor:

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/egeszsegugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/onkentesekkel-egyutt-ebedet-osztott-az-egeszsegugyert-felelos-allamtitkar

Dr. Lengyel Györgyi:

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/kozigazgatasi-allamtitkarsag/hirek/mezeskalacsot-sutott-onkentesekkel-egyutt-a-kozigazgatasi-allamtitkar

Soltész Miklós:

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/egyhazi-nemzetisegi-es-civil-tarsadalmi-kapcsolatokert-felelos-allamtitkarsag/hirek/tuzifat-osztott-a-katolikus-karitasz-munkatarsaival-egyutt-soltesz-miklos

Dr. Simicskó István, Czibere Károly és Palkovics László önkéntes tevékenységéről készült videók feltöltése folyamatban van a http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek oldalra.

Budapest, 2014. december 5.