Elkezdődött a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat szegedi konferenciája

Elkezdődött szeptember 26-án a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat konferenciája Szegeden. Az ötödik alkalommal megszervezett tanácskozás megnyitóján Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azt mondta, a konferencia lehetőséget teremt az őszinte beszédre, egymás meghallgatására és az együttes gondolkodásra. Az egész magyar társadalom érdeke, hogy legyenek olyan értelmiségiek, aki saját világukról hitelesen beszélnek – hangsúlyozta a miniszter. A politikus Vályi Nagy Ervin teológusnak a művész értelmiség feladatáról írt szavait továbbgondolva arra kérte a fiatalokat, váljanak “a magyar-roma világ szeizmográfjává”, és jelezzék, ha jó vagy rossz irányba fordulnak a dolgok.

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat 2011-ben indult el a közös jövőt építő cigány értelmiség képzése érdekében. A hálózatnak a 2012/2013-as tanévben száz hallgatója volt, 2013 őszétől pedig több mint 170 hallgató bevonásával működik. A szakkollégiumok feladata a tehetséggondozás, a sok esetben hátrányos helyzetű hallgatók felsőfokú tanulmányainak támogatása és az, hogy érzékennyé tegyék a diákokat a társadalmi problémákra. Céljuk, hogy olyan, cigány identitásukat megőrző, keresztény értelmiségieket neveljenek, akik sokoldalúan képzettek, szakmai munkájukban magas szintre törekednek, nyitottak a fejlődésre, és elkötelezettek egyházi közösségük képviseletére.

A konferencia megnyitója után a roma holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmából előadták a O Zibano (A vonat) című táncdrámát. A miniszter a darab után bemutatta Reinhard Florian Hazavágytam, Kelet-Poroszországba! (Hogyan élte túl a népirtást egy német szintó?) című könyvét.

MTI