Balog Zoltán megköszönte a református drogmisszió munkáját

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a kormány nevében megköszönte a Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Missziójának 30 éves munkáját szerdán Budapesten.

A jubileumi ünnepségen a miniszter embermentésnek nevezte a drogmisszió munkáját, amihez – mint mondta – szakmai profizmusra és keresztény lelkiségre egyformán szükség van.

Balog Zoltán úgy fogalmazott, ha kizárólag szakmai profizmus van, akkor az nemcsak hogy segíteni nem tud, de akár még árthat is. Szükség van olyan emberek közösségére, akik a szakmai eszközöket úgy alkalmazzák, hogy közben sohasem tűnik el az ember a középpontból – tette hozzá.

A miniszter kitért arra is, hogy 1984-ben, a misszió megalakításakor a drogprobléma hivatalosan nem létezhetett, hiszen egy “felvilágosult szocialista” társadalomban nem lehetett drogprobléma. A Kallódó Ifjúságot Mentő Missziónak emiatt is nehéz volt a feladata, hiszen azzal akart foglalkozni, ami hivatalosan nem létezett, a valóságban viszont súlyos probléma volt.

Balog Zoltán hozzátette, a diktatúra éveiben sokan gondolhatták, hogy a külső szabadság hiánya az, ami a szenvedélybetegség irányába visz, hiszen az emberek legalább belülről fel akartak szabadulni, ha már kívülről nem lehetett. De aztán eljött a külső szabadság lehetősége – mondta a miniszter -, és kiderült, hogy a szabadság nem kizárólag és nem is elsősorban politikai rendszerektől függő fogalom, hanem mindig “belülről jön”. Úgy fogalmazott: diktatúrában is lehet belülről szabadnak lenni, és a politikai szabadság világában is lehet belülről megkötözöttnek lenni.

Kiemelte, hogy a református drogmissziót megkülönbözteti más misszióktól a radikalizmus, amellyel vallja: nem lehet más a cél, mint a szermentes, szabad élet. Ez – hangsúlyozta a miniszter – a gyógyításnak sokkal radikálisabb módja, mint amikor csak mérséklik a szerfogyasztást, arra hivatkozva, hogy a teljes megszabadulás nem lehetséges.

A szerhasználat nélküli életmodell közvetítésével a Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió ugyanazt az ügyet képviseli, amit a kormány 2013-ban a nemzeti drogellenes stratégiával próbált megfogalmazni – jelezte Balog Zoltán. Hozzátette, előtte Magyarországnak csak drogstratégiája volt, most már van drogellenes stratégiája is.

Amikor a drogmisszió munkatársai egyes embereket mentenek, akkor az egész társadalom számára értéket közvetítenek, mert az egyik legfontosabb érték, hogy “képesek vagyunk segíteni egymásnak”. Azért van kiút, mert vannak emberek, akik megmutatják ezt az utat – zárta beszédét Balog Zoltán.
A jubileumi áhítat keretében Orsolics Zénó, a tinirehabilitáció szakmai vezetője arról beszélt, hogy 30 éve nem változott meg a fiatalok hozzáállása a droghoz, mert mindannyian azt gondolják, velük nem történhet meg, hogy függővé válnak. Orsolics Zénó beszélt saját szerfüggő múltjáról és 16 évvel ezelőtti “szabadulásáról” is, amit a Kallódó Ifjúságot Mentő Missziónak köszönhet.

Az áhítat végén Victorné Erdős Eszter, a misszió vezetője beszélt és vetített fényképeket az elmúlt 30 év munkájáról.

(MTI)

Fotó: Bodó Gábor