Balog Zoltán: Kárpátalja vezetői szavatolják a helyi magyarság biztonságát

„Garanciákat kaptam Kárpátalja vezetőitől a magyar közösség biztonságának és a megye stabilitásának a megőrzését illetően” – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken Ungváron, miután tárgyalt a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye vezetésével.

A kétnapos hivatalos kárpátaljai látogatásra érkezett Balog Zoltánt ungvári hivatalában fogadta Valerij Luncsenko, Kárpátalja kormányzója, majd Ivan Baloga, a megyei tanács (közgyűlés) elnöke. A megbeszéléseket követően a miniszter a sajtó képviselői előtt hangsúlyozta: “Kárpátalja két első számú vezetőjétől külön-külön garanciákat kaptam a magyar közösség biztonságának, Kárpátalja stabilitásának, a megye európai irányultságának a megőrzését illetően. A közbiztonság fenntartásával, a mozgósítással, a területvédelmi alakulat állományának helyben tartásával kapcsolatban megnyugtató válaszokat kaptam”.

A tárcavezető megjegyezte: ,,Az ukrajnai megye vezetőivel való találkozó jelzés a részünkről, hogy számunkra nem mindegy, mi történik a kárpátaljai magyarokkal”. Másfelől, amikor „megbolondul a világ”, ahogy ez Ukrajna keleti részén jelenleg történik, akkor a normalitást kell sugározni, s ha mi idejövünk, az a normalitást, a figyelmet jelenti”. Ezekről a kérdésekről szombaton részletesen is tájékoztatja a kárpátaljai magyarságot azon a többezres rendezvényen, amelyet a Kárpátaljai Református Egyház szervez szombaton Nagyberegen – tette hozzá.

Balog Zoltán és kísérete a kárpátaljai megyeszékhelyen felkereste az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar karát, ahol a felsőoktatási intézmény vezetői tájékoztatták a magyar karon folyó fejlesztésekről és a Magyarországgal folytatott együttműködésről. Spenik Sándor, a magyar kar dékánja köszönetet mondott Magyarországnak azért a támogatásért, amelyet a Keleti Partnerség Program keretében nyújtott a kar épületének korszerűsítéséhez.

Kiemelte, hogy Budapest kezdeményező szerepet játszik a visegrádi négyek támogatási programjában is, amelynek keretében a magyar kar könyvtárát szeretnék létrehozni. Elmondta, hogy az öt – humán és természettudományos – szakiránnyal rendelkező karon 260 magyar nemzetiségű diák tanul anyanyelvén. Kérte a miniszter támogatását a tervezett Bercsényi Miklós Kollégium létrehozásához.

A látogatást követően Balog Zoltán az MTI-nek elmondta: a kárpátaljai magyar oktatás szempontjából fontosnak tartja a sokszínűséget, hogy legyen anyanyelvű oktatás ukrán mind állami felsőoktatási intézményben, mind az alapítványi fenntartású II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. A két felsőoktatási intézményben folyó munkának erősítenie kell egymást – mutatott rá.

Az emberi erőforrások miniszterének kárpátaljai programja délután Munkácson és Beregszászon folytatódik.

(MTI)

Fotó: Emmi, Bartos Gyula

Kárpátalja – első nap