Balog Zoltán együttműködési megállapodást írt alá az ecuadori felsőoktatási miniszterrel

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és René Ramírez, az ecuadori felsőoktatási, tudományos, technológiai és innovációs ügyekért felelős miniszter oktatási és tudományos együttműködési megállapodást írt alá Budapesten, 2014. október 20-án.

A megállapodás értelmében a magyar kormány 50 ecuadori hallgató számára biztosít ösztöndíjat felsőfokú tanulmányok folytatására Magyarországon. Az együttműködés alapján  az ecuadori kormány ösztönzi Magyarország részvételét a Prometeo projektben, amelynek keretében szakmailag kiemelkedő kutatókat és professzorokat hívnak meg kutatási, valamint oktatási céllal 2-12 hónapra terjedő időszakra. A két ország elősegíti a közös tudományos kutatásokat, a tapasztalatcserét, a felsőoktatási intézmények és a kutatásközpontok közötti közvetlen kapcsolatot és együttműködési megállapodások megkötését.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a találkozón hangsúlyozta: az elkövetkező évtized nagy kérdéseit csak úgy lehet megoldani, ha intenzív párbeszéd folyik az európai és az Európán kívüli országok között. A magyar kormány célja, hogy a következő tíz év alatt megháromszorozzák a Magyarországon tanuló külföldieknek a számát. Az ecuadori kormánnyal kötött megállapodás is ezt a célt szolgálja, jelenleg négy ecuadori hallgató tanul Magyarországon.

Az ecuadori miniszter kiemelte: a magyar oktatási és tudományos intézmények magas minőséget képviselnek.  Az ösztöndíjakkal Ecuador részt vehet a magyar kutatóközpontok és tudomány intézmények munkájában, a tapasztalatcsere pedig szorosabbá fűzi a két ország közötti kapcsolatot – mondta.

Budapest, 2014. október 20.

Ecuador