Balog Zoltán díjakat adott át az idősek világnapja alkalmából

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az idősek világnapja alkalmából átadta az Idősbarát Önkormányzat és az Idősekért díjakat kedden, a Pesti Vigadóban. Az elismerést idén a főváros XV. kerület, Folyás, Hódmezővásárhely, Szombathely, és Üllés önkormányzata, valamint tíz olyan kitüntetett vette át, akik segítették az idősek életminőségének javítását.

Balog Zoltán köszöntőjében hangsúlyozta: az idős emberek, a nyugdíjasok olyan erős tartóoszlopai az országnak, akik egész életükben kitartóan dolgoztak és kétkezi, szellemi munkájukkal életben tartották az országot. Ezért meg kell becsülni és meg kell mutatni a magyar közéletnek és a következő generációnak, hogy milyen nagy érték van az idősek életében és munkájában – tette hozzá.

A miniszter kiemelte: a kormány családpolitikai intézkedéseinek alappillére a generációk, a nemzedékek közötti együttműködés és a nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az öregkor aktív és tartalmas legyen a nyugdíjasok számára. A mindennapi kiadások csökkentése, a rezsicsökkentés és többek között a gyógyszertámogatás különösen a nagycsaládoknak nyújt segítséget.

A tárca vezetője felidézte: a magyar alaptörvény 2011 óta rögzíti, hogy a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni. „Meg kell tanulnunk és meg kell tanítanunk a következő generációnak az idősek az idősek tiszteletét” – fogalmazott Balog Zoltán.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, az idősek emberi méltósága, anyagi, fizikai, lelki egészsége, az időskori aktivitás megőrzése érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Idősekért díjat adományozott:

Baán Istvánnénak, a Pápai Nyugdíjas Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Egyesület elnökének,

Horváth Gabriellának, a Hatvani Idősek Otthona intézményvezetőjének,

Dr. Katona Péternének, a Zirci Városi Nyugdíjas Klub vezetőjének,

Keszthelyi Jánosnénak, a mohácsi Csele Polgári Kör megalapítójának és vezetőjének,

Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, tizennégyszeres magyar bajnok és hatszoros magyar sífutó bajnoknak,

Nagy Menyhértnének, a nagykátai Katica Nyugdíjas Klub tiszteletbeli vezetőjének,

Pánti Ildikó Annának, a karcagi Győrffy István Általános Iskola nyugalmazott intézményvezetőjének, a karcagi Nyugdíjas Klub munkatársának,

Sáradiné Kálmán Juditnak, a Kőbányai Szivárvány Nonprofit Kft. ápolást-gondozást nyújtó munkacsoport vezetőjének,

Terbe Józsefnének, a Dunakeszi Nyugdíjas Kirándulóklub elnökének és

Tóbiás Tibornénak, a pesthidegkúti Nyugdíjasklub vezetőjének.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Dr. Pintér Sándor belügyminiszter – az Idősbarát Önkormányzat Díj Bizottságának javaslata alapján – az idősügy területén végzett tevékenysége elismeréseként 2014-ben Idősbarát Önkormányzat Díjat adományozott:

Budapest, XV. Kerületi Önkormányzatának,

Folyás Község Önkormányzatának,

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának,

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának és

Üllés Nagyközség Önkormányzatának.

Budapest, 2014. szeptember 30.