Balog Zoltán: Az oktatás nem szolgáltatás, hanem szolgálat

Az oktatás nem szolgáltatás, hanem szolgálat, a családok, a nemzet és a jövendő generációk szolgálata – hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton a fővárosban a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület által szervezett Polgári Gondola hajóút megnyitóján.

A miniszter elmondta: az oktatás kapcsán számos olyan ügy bukkant fel az elmúlt időben a médiában, amely “elvonja a figyelmet a lényegről”. “A lényeg az, hogy mit tanulnak a gyerekeink és hogyan tanulnak” – fűzte hozzá. Szavai szerint a legfontosabb változás ezen a téren az volt, amikor a közoktatást átnevezték közneveléssé, amire azért volt szükség, mert ez azt fejezi ki, hogy közös felelőssége van a családnak és az iskolának a gyermek nevelésében.  “Úgy szeretnénk az ország hagyományainak tiszteletét, azok ismeretét erősíteni a következő generációkban, hogy közben a legmodernebb tudást kívánjuk nekik adni” – hangsúlyozta.

Szólt arról is, hogy a következő kormányülésen, amelyet az önkormányzati választások után tartanak, mutatják be az új ifjúság- és családügyi “csomagot”. A program azt javasolja majd, hogy minden kormányintézkedést a családok szempontjából is vizsgáljanak meg ezentúl. Fontos szempont a népesség fogyásának megállítása, hiszen ez a probléma továbbra is Magyarország egyik legnagyobb gondja – mondta a miniszter. Mint fogalmazott: a család egy olyan alapköve a nemzetnek és a társadalomnak, amelyre a jövőt lehet építeni.

Novák Katalin család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkár a hivatalos program megkezdése előtt kijelentette: meggyőződése, hogy a demográfiai helyzet megoldása az egyik legnagyobb kihívás ma Magyarországon. Felidézte: 33 év alatt 10,7 millióról 9,9 millióra csökkent az ország népessége, ami 800 ezerrel kevesebb embert jelent. A legutóbbi jelek az államtitkár szerint igen kedvezőek, mert növekedni kezdett a születések és csökkenni a halálozások száma. Az idei év első 7 hónapjában 3 százalékkal nőtt az élve születések száma, míg júniusban és júliusban 8 százalékkal kevesebben haltak meg – mutatott rá.

MTI-EMMI

Fotó: Bartos Gyula