Balog Zoltán: a siker záloga a szilárd értékrend és a versenyképes tudás

A siker záloga a szilárd értékrend és a versenyképes tudás – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere szombaton Szegeden, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézetének tanévnyitó ünnepségén.

Balog Zoltán hangsúlyozta: a szilárd, keresztény értékrend és a versenyképes, 21. századi tudás nem ellentétei egymásnak, hanem szövetségesek. Hozzátette: az lehet Magyarország jövőjének záloga, ha biztos értékrendű emberek a legszínvonalasabb tudást birtokában végzik munkájukat. Fontos, hogy az ország iskoláiban ilyen pedagógusok dolgozzanak, mert akkor a növendékeik is ilyenek lesznek – mondta Balog Zoltán az eseményen, amelyen jelen volt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, fideszes országgyűlési képviselő is.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök úgy fogalmazott, az illendőség, a szükségszerűség és a lehetőség vezetett a pedagógiai intézet alapításához. Kiemelte: illendő volt létrehozni az intézményt, hiszen a hamarosan alapításának millenniumát ünneplő egyházmegye első püspöke, Szent Gellért Szent Imre herceg nevelője volt, a pedagógusok pedig ma védőszentjükként tisztelik. Szükségszerű, mivel az egyházmegye 86 helyszínen működtet köznevelési intézményt és főiskolája pedagógiai karral is bővült. Az intézet alapításához az anyagi lehetőséget pedig Gelsey Vilmos támogatása teremtette meg – tudatta a püspök.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye azzal a céllal hozta létre a Gelsey Vilmosról – a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnökéről és az UniCredit Bank AG vezető tanácsadójáról – elnevezett pedagógiai intézetét, hogy segítse az egyházmegye köznevelési intézményeinek tevékenységét. Az intézet munkatársai szaktanácsadást nyújtanak, részt vesznek a tantárgygondozásban, a pedagógiai értékelésben, tájékoztatásban, valamint a tanulmányi, a sport- és tehetséggondozó versenyek szervezésében is. Az intézmény Gelsey Vilmos szándéka szerint a katolikus köznevelésben dolgozó pedagógusok és a gazdasági szakemberek, menedzserek képzéséhez, továbbképzéséhez, kurzusokhoz, konferenciákhoz és ösztöndíjakhoz, illetve más egyházi és állami, hazai és külföldi felsőoktatási intézményekkel való együttműködéshez biztosítja a feltételeket. Gelsey Vilmos a keresztény nevelés ügyéért elkötelezett, kiemelkedő munkát végző pedagógusok vagy oktatási intézményekben dolgozó gazdasági szakemberek elismerésére díjat is alapított, amelyet első alkalommal decemberben adnak át. Az ünnepségen Kiss-Rigó László püspök és Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora Glattfelder-díjjal tüntette ki Gelsey Vilmost.