Balog Zoltán: a kárpátaljai magyarságnak tudnia kell, hogy az anyaország odafigyel rá

Magyarország mindenekelőtt azokon a stratégiai  területeken igyekszik támogatni a kárpátaljai magyarságot, amelyek kulcsfontosságúak a közösség megmaradása szempontjából  – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere magyar pedagógusok előtt pénteken Beregszászon. Balog Zoltán hangsúlyozta: a kárpátaljai magyarságnak tudnia kell, hogy az anyaország odafigyel rá.

A kétnapos hivatalos kárpátaljai látogatáson tartózkodó Balog Zoltán Beregszászon felavatta a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség (KMPSZ) felújított székházát, amelynek a rekonstrukciójához közel 13 millió forinttal járult hozzá az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Az átadási ünnepség után a miniszter megbeszélést folytatott a KMPSZ választmányával, amelyen a kárpátaljai magyar anyanyelvű oktatás időszerű problémáit tekintették át.

A tanácskozáson Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatásnak nyújtott sokrétű támogatásért, és vázolta azokat a tanüggyel kapcsolatos gondokat, amelyeknek a megoldásához az anyaország segítségét kérte.

Válaszában Balog Zoltán hangsúlyozta: a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a kárpátaljai magyarság helyzetének alakulására a jelenlegi ukrán válság idején. A mostani látogatásommal is azt szeretném jelezni, hogy Magyarország mindenekelőtt azokon a stratégiai területeken  – a politikában, az oktatásban és az egyházak tekintetében – igyekszik támogatni a kárpátaljai magyarságot, amelyek kulcsfontosságúak a közösség megmaradása szempontjából – tette hozzá. Ennek jegyében történtek a Kárpátalja megye vezetőivel történt ungvári megbeszéléseim, a megújult beregszászi pedagógusszékház avatása, és ezt a célt szolgálja a Kárpátaljai Református Egyház által szombaton, Nagyberegen szervezett családi csendes napon való részvételem – emlékeztetett.A találkozót követően a tárcavezető és kísérete felkereste a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, ahol megtekintette a felsőoktatási intézmény bővítési munkálatait.

Korábban Balog Zoltán Ungváron tárgyalást folytatott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetésével. A megbeszélésről az MTI érdeklődésére Brenzovics László, a KMKSZ elnöke elmondta: a szövetség vezetői tájékoztatták a minisztert a kárpátaljai magyarság helyzetéről. Nagyra értékeltük, hogy a magyar kormány szoros figyelemmel követi a kárpátaljai helyzet, a helyi magyar közösség sorsának alakulását, és kifejtettük, hogy jelenleg a kelet-ukrajnai béke megteremtése az elsőrendű feladat, így az európai államoknak, köztük Magyarországnak is ennek elősegítésén kell fáradoznia – közölte. A tanácskozáson a KMKSZ elnöksége a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatással kapcsolatos aktuális kérdéseket is felvetett  – tájékoztatott Brenzovics László.

Az emberi erőforrások minisztere, aki Munkácson tárgyalt Majnek Antal munkácsi római katolikus püspökkel, szombaton a Beregszászhoz közeli Nagyberegen előadást tart a református családi csendes napon, és felavatja a helyi református líceum felújított épületét.

(EMMI-MTI)