Balog Zoltán a jordán miniszterelnök-helyettessel tárgyalt

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2014. szeptember 30-án hivatalában fogadta Amin Mahmoudot, Jordánia miniszterelnök-helyettesét és felsőoktatásért felelős miniszterét. A kétoldalú tárgyaláson a felek Magyarország és Jordánia oktatási kapcsolatairól egyeztettek.

Balog Zoltán a tárgyaláson hangsúlyozta: nemzetközi összehasonlításban is jól szerepel Magyarország a hallgatói cserék vonatkozásában. A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban a vendég és a fogadó országok kölcsönös érdeke az aktivitás, hiszen a fiatalok nemzetközi tapasztalatcseréje a legjobb módja egymás kultúrái megismerésének. 

A jordán miniszterelnök-helyettes köszönetét fejezte ki azért, hogy Magyarország a Stipendium Hungaricum program keretében fogadja a jordán hallgatókat. Elmondta, hogy az arab világ kapujaként Jordániának különösen fontos, hogy jó kapcsolatot tartson fent nyugati partnereivel, s ehhez az egyik legjobb eszköznek az oktatást tekinti.

Amin Mahmoud biztosította a magyar tárcavezetőt arról, hogy megduplázza a magyar hallgatók számára adható ösztöndíjas státuszokat Jordániában, s kifejezetten várják az orientalisztika és arab tanulmányok iránt érdeklődő magyar hallgatókat.

A találkozó során a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy a hasonló programok és együttműködések lehetnek Kelet és Nyugat között a „megértés motorjai”.

Budapest, 2014. szeptember 30.