Balog Zoltán: a gyógyszerészek büszkék lehetne az elmúlt 25 évre

A gyógyszerészek büszkék lehetnek az elmúlt negyedszázadban elért eredményeikre, és a kormány továbbra is partnere kíván maradni szakmai szervezetüknek – mondta az emberi erőforrások minisztere november 22-én Budapesten.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara megalakulásának 25. és köztestületté válásának 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen Balog Zoltán hangsúlyozta, a gyógyszerészek által képviselt családi vállalati filozófiának van helye a gazdaságban, ugyanúgy, mint a jó privatizációnak, hiszen így azok kezébe kerül a tulajdon, akik értenek ahhoz, amit csinálnak. A miniszter szerint a kormány a gyógyszerészi kamarával olyan gazdasági kultúrát hozott létre az elmúlt években, amely ezt a folyamatot erősíti. Mint fogalmazott, 2006-ban “súlyos folyamat indult el”, amit sikerült megállítani – utalt Balog Zoltán az akkori patikaliberalizációs törvényekre. Mint mondta, a 2010 előtti időszakot egyfajta rosszul felfogott piacgazdaság jellemezte, amely mindent a liberalizációnak rendelt alá, de ennek a gyógyszerészi és gyógyszertári helyzetben súlyos következményei lettek. “Káosz, gazdasági, szakmai és morális válság jellemezte a helyzetet” – tette hozzá.

Balog Zoltán megerősítette, hogy a gyógyszertárak vezetésében fontos a személyes felelősségvállalás, így olyan szabályzást hoztak létre, amely ezt lehetővé teszi. Utalt arra a jogszabályra, amely az idei év elejétől 25 százalékos, 2017-től pedig 50 százalékos gyógyszerészi tulajdonrészt ír elő a patikák üzemeltetésében. A miniszter úgy vélte, ez jó irány, és példa arra, hogy a káros folyamatokat, a “rossz privatizációt” vissza lehet fordítani. Balog Zoltán beszédében emlékeztetett arra is, hogy a gyógyszertámogatási rendszert úgy alakították ki, hogy a lakossági gyógyszerkiadásokat mintegy 10 milliárd forinttal csökkentették. A tárcavezető elmondta, az elmúlt években tett kormányzati intézkedések hatására a veszteséges gyógyszertárak száma 2010 és 2013 között egyharmadára csökkent, az ágazat adózás előtti eredménye 2010-hez képest a tavalyi évig két és félszeresére nőtt, a beszállítói tartozások több mint 30 százalékkal csökkentek, és visszaálltak a 2006-os szintre.

 MTI

Fotó: EMMI, Bartos Gyula