Átvettük a stafétát! – 2015-ben Budapesten lesz a WOMEX

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere október 24-én este a World Music Expo (WOMEX) 2014-es helyszínén a spanyolországi Santiago de Compostelában átvette a World Music Expo (WOMEX) szimbolikus stafétáját, ezzel jelezve: az eseményt 2015-ben Budapest rendezheti meg.

A spanyolországi Santiago de Compostelában zajlik október 21-25 között a világ legjelentősebb világzenei eseménye, a World Music Expo (WOMEX), melynek 2015-ös rendezési jogát Budapest nyerte el. A WOMEX a népzenei és világzenei terület elsőszámú reprezentatív nemzetközi eseménye. Egyszerre vásár, világzenei fesztivál, konferencia, zenei dokumentumfilmek fesztiválja és díjkiosztó ünnepség. A rendezvény a népzene és világzene területéről minden szereplőt összegyűjt a világ közel száz országából, lehetőséget teremtve a különböző nemzetek zenei kultúrájának népszerűsítésére, a kiadók, a koncert- és fesztiválszervezők, valamint az előadók találkozására.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere október 24-én az idei helyszínen, a spanyol Santiago de Compostelában hivatalos ünnepség keretében is átvette azt a stafétát, ami a következő évi szervezőt illeti meg.

A tárcavezető az eseményen elmondta: a magyar nyelvet kevesen értik a világban, legfeljebb 15 millióan. Ezért a közös nyelvünk, amit mindenki megért, az a zene lehet. Hozzátette: Santiago de Compostela magasra tette a mércét, de mi nem feltétlenül ezt a mércét szeretnénk átugrani jövőre, hanem kapu szeretnénk lenni. Kapu a magyar népzenei, a Kárpát-medencei, a balkáni és a Kárpát-medence környékén élő szláv népek zenéjéhez. A tárcavezető hangsúlyozta: ez lesz az első alkalom, hogy egy kelet-közép-európai ország kapja a WOMEX rendezési jogát. Kultúrdiplomáciai siker ez számunkra, amelyben nagy szerepet játszott a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás is, akik a nyertes pályázatunkat összeállították. 

A WOMEX-et jövőre október 21-től 25-ig rendezik meg Budapesten, fő helyszíne a Művészetek Palotája és a Millenáris Park lesz. 

Budapest, 2014. október 24.